Начало

Пътуване и бременност

Основният проблем, с които бихте могли да се сблъскате може да не се окаже вашия лекар, а именно авиокомпанията, в случай че сте решили да пътувате с въздушен транспорт. След 28 гестационна седмица  някои от тях изискват писмено потвърждение от наблюдаващия ви акушер-гинеколог. В него би следвало да е включена последната ви менструация, както и терминът ви на раждане и че всичко с бременността до този момент е наред, че няма противопоказания за пътуване със самолет. Във и след 37 гестационна седмица при едноплодните бременности и след 32-та седмица при многоплодните голяма част от авиокомпаниите може да не ви допуснат на борда. В случай, че всичко с вашата бременност е наред и срокът на бременността е по-малък от горепосочения може смело да започнете подготовката на вашето пътуване. Важно е да се знае, че в много малък процент от случаите се повишава рискът от тромбоза на долните крайници при дълги пътувания. Това състояние представлява “запушване” на вените на долни крайници.

Ако сте предприели пътуване с кола, съветите са за по-кратки дестинации, с повече почивки и с възможност да се раздвижите през това време. Това би профилактирало усложнения на по-късен етап като споменатата по-горе тромбоза да долни крайници. Въпреки това ако имате и най-малките оплаквания се консултирайте с вашия лекар и обмислете пътуването. Ако по време на пътуване не се почувствате добре се насочете към най-близкия град и потърсете квалифицирана лекарска помощ.

Хубаво е да се избягва струпването на много хора на затворени пространства. Така ще се предпазите от болести, които се предават по въздушно-капков път. Важно е да останете хистратирани особено в топлите месеци на годината. Не консумирайте вода от натурални водоизточници, които не са проверени, защото това води риск от инфекции, които се пренасят чрез водата. Излагането на слънце не е препоръчително особено в последните срокове на бременността. При разходки в планината е добре да сте с подходящи обувки и облекло.

Жената не трябва да чувства тежест от своята бременност, а напротив. Всяка една от вас бъдещи майки трябва да има възможността да изживее красотата на своя най-очакван момент- срещата със своето бебе. Въпреки това обаче винаги бъдете внимателни и предпазливи.