Начало

Митове по време на бременност.

1. Боядисването на косата? Дали или да изчакам малко с фриьорските услуги и душевните удоволствия от масажа на скалп и спа процедурите при фризьора?!

Не, няма защо да се лишавате от тази лека форма на женска суета и блаженството от една прекрасна цялостна процедура на косата и скалпа. Химикалите, които се използват за третиране на косата се усвояват в много малки количества в организма и не биха довели до увреждане на бебето. Все пак трябва да бъдете разумни. Третирането на косата не е препоръчително повече от веднъж в месеца. Амонякът, отделящ се при някои от боите за коса, може да доведе до гадене и повръщане. Хубаво е помещението да бъде с добра вентилация, не оставяйте продуктите по-дълго от необходимото и слагайте латексови ръкавици.

2. Кафето е вредно за мен и бебето!

Кофеинът не вреден в разумни количества. Може да си позволите да изпиете едно хубаво, топло и ароматно кафе сутрин. Но не е препоръчителен ексцесивно я прием на кофеин. Ако успеете да се ограничите до едно на ден няма да има никакъв проблем. Имайте воредвид, че теофилинът в чая има сходства с кофеина, така че е добре да не прекалявате и с раличните видове чай. 

3. Ние сме двама и ядем за двама!

По време на бременността апетитът, както и поносимостта към различни храни и аромати се променя. Много често бременните посягат към тестените изделия и тези под формата на шоколадови изделия. Храненто трябва да бъде балансирано с достатъчно прием на желязо, фолиева киселина, калций и цинк. Една небременна жена дневно се нуждае от 2100 калории. От своя страна организъмът на бременната се нуждае от 300 калории повече. Те трябва да бъдат разпределени разумно като белтъци и въглехидрати. 

4. Спортът не е подходящ по време на бременност.

Напротив! Жените трябва да се стимулират да извършват леки физически натоварвания дневно. Трябва да избягват силовите спортове, тенис, каране на колело или тенис на корт. Подходящи са йога за бременни, плуване и разходките сред природата. Ако усетите, че по време на упражненията пулсът ви е учестен или се задъхвате, или се появяват стягания в корема трябва да преустановите спортните занимания.

 5. Сексът по време на бременност.

Половите контакти не са забранени по време на бременност и няма да нараните плода. Шийката на матката предпазва плода и от инфекции чрез така наречената слузеста запушалка. При сексуален контакт не може да достигнете, докоснете или увредите плода. Единственото изключение е при забрана от лекар поради възможни усложнения.

6. Бременната не трябва да вдига тежко.

Да, ако се касае за предмети над 10 килограма. Така или иначе организмът вече се справя с преноса на допълнителен товар,които нарушава равновесието й. В по-късните периоди на бременността преносът на тежки предмети може да доведе до преждевременно раждане. Затова е най-добре някой друг да върши тежката работа.

7. Ако ми се яде сладко ще е момиче, а ако ми се яде солено ще е момче.

Това поверие има 50% шанс да се сбъдне и 50% да не се сбъдне. Няма научно доказателство за предпочитания в приема на храна и пола на бебето. Същото важи и за формата на корема при по-напреднала бременност. Ако коремът ви стои по-ниско това означава, че предлежащата част на плода е навлязла в малкия таз.

Три са нещата, които със сигурност трябва да избягвате по време на бременност и това са алкохол, цигари и наркотици. Алангле месото може да бъде преносител на листериоза и/или токсоплазмоза затова е хубаво месото да бъде добре изпечено. Приемът на билки също е добре да бъде обсъден с проследяващия лекар.