Начало

Бременна ли съм?

Най-ранният признак е отсъстващата менструация. Това обаче може да се дължи на различни причини-психологични или липса поради патологичен процес.

Най-достъпният начин да се разбере дали има настъпила бременност е да се извърши тест за бременност закупен от фармацевтичната мрежа, т.нар. уринен тест. Тестовете работят на база има или не наличние на хормон в определена концентрация в урината, отделящ се по време на бременността. Има едно малко условие, което трябва да бъде спазено. Закъсняването на менструалния цикъл трябва да бъде поне една седмица от очакваната менструация, за да бъде тестът с по-голяма точност. За да си гарантирате още по-висока точност на теста е добре той да бъде извършен сутрин, с първа сутрешна урина. С него се отчита липсата или наличието на хормон, отделящ се по време на бременността, така нареченият b-hcg. Резултатът от теста за бременност се изобразява като положителен или с две черти, или с плюс. Всеки производител избира как да отрази резултата, затова преди да го извършите ако не сте запознати със закупената марка е добре да прочетете инструкциите за употреба.

Може да е най-достъпния начин за установяване на бременност, но не е най-прецизния за съжаление. Така нареченият кръвен тест за бременност отчита нивото на хормона в кръвта. Резултатът се предоставя с ответната му стойност измерена в кръвта. Този тест е много по-точен и по- конкретен. Тъй като резултът е цифровата стойност на хормона в кръвта, той дава възможност за проследяване на бременността. Възможно е да се от диференцират патологични състояния, които също водят до повишаване на хормона в кръвта. Кръвните тестове е редно да бъдат интерпретирани от специалисти в областта.

Четвъртият метод за потвърждение на бременността е при акушер-гинеколог извършен чрез ултразвук. Прегледът е най-добре да се извърши около 4-5 седмица след вероятното зачеване. По време на този преглед ще бъде потвърдено наличието на ембрионална структура в маточната кухина и ще можете да чуете първите удари на сърчицето. По време на този преглед е редно да се разгледат всички структури поддържащи бременността и да се потвърди, че бременността се развива нормално.